Designer snakk

 

ABANTI

Hva heter du? -Jeg heter Anne Berit Anti.

Hva heter merket ditt? - Abanti design.

Hvordan fikk du interesse for design? - Jeg var journalist før og tenkte at jeg har lyst til å prøve noe nytt. Jeg har alltid hatt lyst til å bli designer, så da tenkte jeg NÅ må jeg bli designer før jeg blir altfor gammel.

Hvor lenge har du drevet med design? - Jeg ble ferdig utdannet 2011 så da har jeg drevet på i 3 år.

Hvordan ble designet ditt kjent? - Jeg har tatt masse bilder, jeg har vært på catwalk, og vært i aviser, og på tv og vist fram klærne mine. Etterhvert har folk begynt å se designet mitt og oppdaget det.

Hvor henter du inspirasjon? - Jeg henter inspirasjon fra samiske kultur, og akkorat nå har jeg hentet inpirasjon fra kofta våres, sånn som søljene.

Er det slik at du designer klærne fra ulike årstider? - Egentlig ikke enda, men jeg ønsker å gjøre det når jeg har jobbet litt mere enn bare det jeg har gjort hittil. Men nå har jeg designet veldig mye for vinter. Men til sommeren kommer det sommerklær også.

Hvem tegner klærne dine? - Jeg tegner klærne mine selv, men har fått hjelp av en kunstner som har tegnet de mønstrene på klærne slik som den med risku (sølje red.), og hun heter Marit Anne Sara.

Har du vært i andre land ög hentet inspirasjon? - Nei, bare i Sápmi.

Se mere av designet til Abanti her 


 

GRAVENIID

Hva heter du? - Anja Guttorm Graven

Hvor kommer du fra? -Jeg kommer i fra Graveniid butikken i Karasjok.

Hvordan fikk du interesse for strikket klær? - Det var min mor som startet opp for snart 30 år siden, så jeg har fortsatt i hennes fotspor.

Hvor henter du inspirasjon fra? - Til den kolleksjonen vi presenterer i dag ( Sami Fashion Week red.) så henter jeg inspirasjon i fra det samiske vevde beltet.

Hvem lager mønsteret? - Mønsteret lager jeg, mine søstre og min mor.

Hvordan ble navnet Graveniid valgt som designnavn? - Det var min mor som startet en bedrift som hetet Graveniid Duojit, også gjorde vi det om til Graveniid.

Hva er det mest populære antrekket som dere har? - Jeg tror det er luene våres, men i dag av kanskje tror jeg det blir skjørt.

Hvordan fikk du interesse for design? - Det har jeg fått inn med morsmelk, jeg har starta med design siden jeg var bitteliten på grunn av familiebedriften. 

Hvordan ble designet kjent? - Den ble kjent for at veldig mange kjøpte våres klær rundt omkring og slik fikk flere og flere høre om det.

Er det slik at du designer klærne fra ulike årstider? - Ja, det er det litt ulike årstider ja.

Har du nettbutikk? Ja, det har vi.

Hvor finner vi butikk og nettbutikk? - Du finner både i Karasjok og Alta på city i Løkkeveien 6, og nettbutikken finner du på www.graveniid.no

 

Laget av: Sara Helene Sara og Jørn Rune Buljo