IMG3618 640x427

Jokkmokksmarknaden

 

400 år gammel tradisjon tiltrekker unge som gamle. 

Skrevet av Jørn Rune Buljo 

Vi sitter i en hytte i Årrenjarka, en liten plass 9 mil fra Jokkmokk. Vi har nettop kommet fra jokkmokksmarknaden, og er litt sliten. Jeg sitter her med Thor Henrik Buljo og Magdalena Mannberg. De bor her i Jokkmokk. De jobber begge på Årrenjarka fjellby. Vi var på jokkmokksmarknaden i hele går.

Jokkmokksmarknaden er et marked i Jokkmokk i Nord Sverige. Det kommer rundt 40-50.000 besøkende hvert år, og i 2005 var det 80.000besøkende! Marknaden er en 400 år gammel tradisjon. På marknaden kan du kjøpe nesten alt mulig. Klær, mat, godteri, håndverksprodukter, duodji. I tillegg til alt du kan kjøpe er det mye annet som foregår, blant annet konserter,utstillinger,konkurranser og fester.

Vi sitter rundt kjøkkenbordet og snakkker om jokkmokksmarknaden. Thor Henrik sier at det kommer så mange hit at folk leier ut husene eller hyttene sine. Men hva er det morsomste med marknaden? Det er å se alt den fine håndtverket, sier Magdalena. Jeg synes det morsomste er å treffe alle folken sier Thor Henrik med et smil om munnen. Hva er det dere bruker å kjøpe? Godteri og kaffeost,det er en god og spesiell ost som fås kjøpt på marknaden. Og bøker sier Thor Henrik, det selges nemmlig mange sjeldne bøker der. Hvem er det som kommer? Det kommer samer fra hele sapmi, lokalbefolkning kommer og så kommer det folk fra Europa og Amerika.

Det som har vært spesielt med årets marknad var motstanden mot gruvedrift i sapmi. Det var mange som boikottet årets marknad for å vise sin motstand. Det var også mange på marknaden som viste sin motstand med plakater og klistremerker. På lørdagen var det en stor demonstrasjon med over 500 deltagere.

 

Mer informasjon om marknaden finner du her