Sámi couture

Erlend Elias - den samiske versjonen av Calvin Klein? 

Skrevet av Jørn Rune Buljo.


 

Erlend Elias har vært mye i media i det siste- og han har vært med på mange aktiviteter her oppe i Finnmark. Første gang han var her i Alta tok han seg tid til intervju med oss her i Online. Nå har jeg hørt at han er i Alta igjen, og da benytter jeg anledningen til å til å treffe han på nytt. 

 

Hva har du gjort siden Sámi fashion week?

Jeg har hatt catwalk workshop i Karasjok, og har hatt svær moteshow i Karasjok under påskefestivalen.  Jeg har vært konfransier under "Alle helters aften" i Kautokeino.  Ellers har jeg jobbet mye med samisk design. Så har jeg selvfølgelig feiret den nasjonale koftedagen i Oslo, det var veldig gøy. Jeg har også lært meg litt samisk. Det har vært mye i det samiske for meg siden sist. 

Hvordan var det å være konfransier på "Alle helters aften"?

Det var veldig gøy. Vi hadde jo 1500 i publikum, så det var jo veldeig morsomt - ja i det hele tatt en fantastisk opplevelse. 

Hvordan var innspillingen til ditt nye realityshow? 

Det var veldig hektisk. Vi spillte jo inn i 3 måneder, det var jo både morsomt og slitsomt. Jeg havnet jo på sykehus. Det ble jo mye opp og ned. Det var jo en veldig morsom opplevelse. Så får vi se om det kommer en sesong til !

 

Hvordan var responsen etter du var med på "Typen til Leo"?

Det har vært veldig positivt og mye respons. Det har jo også vist seg på den serien som vi hadde Dagbladet også. Vi har jo bikka 1.5 millioner klikk. Og det er jo veldig stort for å være en nettserie. Så "Typen til Leo" gjorde jo at den andre serien gikk veldig bra. Samtidig fikk vi fokuset på det samiske, og det homofile i det samiske miljøet. Så fikk jeg jo vist frem bygda min Tysfjord, og det er jeg veldig stolt av. 

Bruker du mye samisk design i hverdagen når du pynter deg selv og andre?

Jeg bruker smykker fra Touch of Sámi silver, så bruker jeg en del lærarmbånd og litt fra Abanti design. Men ellers så er det ikke så veldig mye klær for gutter. Til høsten kommer jeg med en kolleksjon som heter Sámi Couture, og der er det mye for både gutter og jenter, og det er samisk inspirerte klær.

Kan du si noe mer om det? Sámi couture er ett klesmerke som jeg og Anne Berit Anti - ho som har Abanti design- har startet sammen. Vi blir å komme med forskjellige kampsaker som sámi couture skal fronte, og så kommer vi med en hel kolleksjon som er inspirert fra den samiske kulturen og historien. 

Blir det dame og herre kolleksjon? Ja. 

 

Du bor jo i Oslo, hvordan er det å være same i Oslo?

Først sånn umiddelbart så vil jeg si at man er litt alene. Men når jeg tenker meg om - så har jeg ikke oppsøkt det samiske hus og det samiske miljøet i Oslo. Men jeg føler at det samiske er en like viktig del av meg men blir ikke like synlig i hverdagen der som når jeg får lov til å være hjemme eller her oppi i Finnmark. Da blir jo det samiske mye mer i dagsbildet og det syns jeg er veldig deilig. 

Tror du at du kunne gått med kofte når det hadde passet deg på gata i Oslo? Det gjør jeg. Jeg går med kofte når det passer meg sjøl. 

Du er ikke redd for å noen kommentarer? Nei jeg er stolt av kofta. Jeg har bestilt to nye kofter, en i skinn og en festkofte. Jeg bruker det i alle festlige anledninger og i bursdager og sånne ting. Men det er klart - nå har jeg bare ei kofte, og jeg som er stylist jeg liker jo å bruke mange forskjellige. Jeg gleder meg til jeg får de nye så jeg får flere valg. Jeg synes jo at Kautokeino kofta var helt fantastisk, og jeg følte meg så fin, men jeg er jo ikke derifra eller gift med en gutt i fra Kautokeino så jeg får jo ikke lov til å bruke den. Så det syns jeg er jo litt trist, for jeg har kjempelyst til å gå med alle koftene - jeg syns jo det er helt nydelig, det er ett  fantastisk antrekk. 

 

 

Bilder fra Trenddager på AMFI i Alta: